Épségben hazaérkezett Líbiából az Inter Rescue mentőcsoport, köztük Smile

Megosztás

Vasárnap este tizenegy óra előtt nem sokkal jelent meg Lehoczki László közösségi oldalán egy videó, hogy leszállt Ferihegyen a repülőjük, a mentőcsapat tagjai épségben megérkeztek Magyarországra a katasztrófa sújtotta Líbiából.

Néhány nappal ezelőtt a Szol24 is írt róla, hogy harminc órás hajóút után a Magyarországról induló 46 ember és 3 négylábú, köztük a zagyvarékasi Életjel Mentőcsoport szerencsésen Líbiába érkezett, ahol egy gátszakadás következtében több ezren elhunytak, vagy vesztették el otthonaikat.

A kapcsolattartás és információátadás rendre nehézségekbe ütközött a szakadozó mobilinternet és korlátozott telefonálási lehetőség miatt, de Lehoczki László párja, Bea a hozzá eljutott hírek alapján folyamatosan tájékoztatta a nyilvánosságot.

Tájékoztatásuk szerint rengeteg az elhunyt a katasztrófa helyszínén, a líbiai Dernában

Így tudtuk meg, hogy szeptember 20-án kezdték meg a mentést Derna városában. Jelentősen nehezítette a munkájukat, hogy mindent beborított az iszap, amin még a szagok is nagyon nehezen jutottak át. Csak elhunytakat találtak, ami sajnos nem meglepő annak tudtában, hogy a nemzetközi sajtó beszámolója szerint, egy héttel ezelőtt is az tűnt reális forgatókönyvnek, hogy túlélőkre aligha lehet számítani a mentési-keresési munka alatt.

A Spider, a Legott, a Főnix és az Életjel közös mentőmunkájuk során a februári törökországi földrengés óta az Inter Rescue Hungarian USAR Team nevet használják: a szakmai vezetői feladatokat Lehoczki László látja el, Bessenyei Péter a logisztikáért és egészségügyi területért felel, kutatásvezetőként Turi László és Kristóf Imre tevékenykedik, Binda Nikolett pedig a kutyás vezető, illetve mentésvezető helyettes. A team tagjai hazaérkezésük után bővebb információkkal is szolgálnak majd a Dernán tapasztalt földi pokolról.

Büszkék lehetünk az Inter Rescue Hungarian USAR Team tagjaira, köszönjük áldozatos munkájukat!

Nehézkes volt a kommunikáció, de néhány kép így is eljutott a nyilvánossághoz
A szolnoki Smile munka közben

Fotók: Lehoczki László Official /Fb

Kapcsolódó cikkek